Utgave 4 2019

Nå nærmer påsken seg. I denne utgaven får du oppskrifter og inspirasjon til festmåltider med lam, og kos med Kvikk Lunsj og appelsin.  

Smakebiter fra utgave 4:

 • Kvikk påskedessert

  Appelsinkremen kan lages mange dager i forveien, så når du skal servere desserten er det bare å montere den. Oppskriften er nok til ca. 4 porsjoner.

  Du trenger:

  4 Kvikk Lunsj

  1 beger vaniljekesam (evt. vaniljeyoghurt eller vispet krem)

  150 g appelsinkrem

  Appelsinkrem:

  4 eggeplommer

  1 dl appelsinsaft (fra 1-2 appelsiner)

  Skall fra 1 appelsin (bare det oransje)

  100 g sukker

  100 g mykt usaltet smør

  Slik lager du appelsinkrem:
  Bland sammen alle ingrediensene utenom smøret og kok opp under stadig omrøring. Ikke bruk mer enn svak-medium varme, du vil ikke ha eggerøre. Kok til blandingen tykner (ca. 1 minutt) og ta den av platen. Avkjøl til romtemperatur.

  Visp deretter blandingen med en kjøkkenmaskin eller elektrisk håndmikser og tilsett mykt usaltet smør i klatter litt etter litt. Det er viktig at eggeblandingen og smøret har samme temperatur, slik at kremen ikke skiller seg. Kremen er ferdig når smøret er blandet helt inn.

  Montering:
  Knus Kvikk Lunsj i en food processor eller legg dem i en dobbel frysepose og bruk passende redskap. Legg dem deretter i bunnen på et glass og topp med vaniljekesam og deretter appelsinkrem. Gjenta så du får to lag av hver, evt. flere lag om du ønsker det. Hvis du får appelsinkrem til overs, kan den brukes på ristet brød, loff, som kakefyll eller på pavlova.

  TEKST OG FOTO ELLEN M. E. LUNDRING

 • Thea byr på egg og mye godt attåt

  Langs Raveien i Sandefjord, parallelt med E18, ligger Fevang gård. I et gammelt bryggerhus har Thea Mørk Engelstad (39) virkeliggjort drømmen sin om en økologisk kolonial.

  – Vi ønsker å være en dagligvarebutikk med alt du trenger, der varene er økologiske og bærekraftige. Vi har alle varene du trenger i hverdagen.

  Egne høner
  Målet med gårdsbutikken er å skape opplevelser rundt mat.

  – Det skal være et pusterom, sier Thea Mørk Engelstad.

  Alt trenger ikke å være A4. For Thea kan det godt være litt skrukkete, og skavanker er ingen hindring. I et hjørne står to store poser med gulrøtter og rødbeter med størrelse og form som ikke passet inn i malene til kjedebutikkene.

  Det var i 2014 odelsjenta startet kolonialdrømmen i et annet lokale på Fevang gård. Mye er endret på årene som er gått, og butikken har vokst. Moren er keramiker og søsteren gullsmed, og noe av ideen var at de skulle selge produktene sine i butikken. Planen var heller ikke å ha åpent fire ganger i uka.

  – Vi er egentlig en eggbutikk med noe attåt.

  Eggene hun tilbyr i butikken er ikke kortreiste. De er faktisk ureiste. I hønsehuset på den andre siden av tunet, står det 150 økologiske høner. Hver av de 150 hønene verper ett egg daglig.

  – Jeg har for få høner. Jeg kunne solgt mange flere egg.

  Økologiske høner har bedre plass inne til å sove, verpe og vagle enn andre høner. Mesteparten av livet sitt skal de også ha bedre tilgang på uteplass enn andre.

  – Økologiske høner er de eneste som har krav til å være ute for å bli godkjent. Frittgående høner er aldri ute eller ser sollys, de går bare fritt inne i en stor hall med kunstig belysning, forklarer Thea.

  De økologiske hønene spiser kun økologisk fôr.

  – Vi må spise mer norsk mat, slår Thea fast.

  Godt og lokalt
  Nettopp det gjør odelsjenta sitt for at vi skal gjøre mer av. Hun får grønnsaker fra Rosnes gård i Sande, og fra Grette andelsgård. Derfra får hun det de til enhver tid kan levere. Tilgangen på norske grønnsaker varierer veldig med årstidene, og sist sommer fikk Thea tak i økologiske jordbær, bringebær, epler, rabarbra, tomater og agurker fra flere leverandører.

  – På vinterstid er de fleste lagre av grønnsaker tomme, og det er færre leverandører.

  Fra Holt gård i Undrumsdal får Thea meieriprodukter. Opp trappa kommer Roar Lefsaker fra Holt gård bærende på en boks med yoghurt, drikkeyoghurt, salatost, iskrem og smøreost. For Thea er det viktig å handle lokalt og godt. Brød får hun fra På Fjøla i Kvelde og fra Ikke Bare Brød i Porsgrunn. Fat og Fe bærer Debios valørmerke i gull. Det innebærer at 90 prosent av det de omsetter for i butikken er økologisk sertifisert.

  – Jeg ønsker å inspirere flere lokalmatprodusenter til å sertifisere varene sine, sier og utfordrer Thea. Kjøper du egg, og tar med emballasjen neste gang du skal kjøpe egg, så får du avslag på prisen.

  – Kundene våre må mer enn gjerne ta med egen emballasje til varene de kjøper.

  I hyller og på bord er det mange av varene som er å få i løsvekt.

  Ikke mange av hver
  Thea Mørk Engelstad ønsker ikke å være en delikatessebutikk for fine anledninger, men en butikk kunder kommer til hver uke for å gjøre unna handlerunden sin i. Kunder etterspør varer, og det de ikke har, bestiller Thea.

  – Jeg er åpen og imøtekommende for forslag fra kunder, men jeg må akseptere og stå inne for det de ønsker før jeg tar det inn. Hun finner økologiske alternativer for det meste, men økologiske gule erter har hun ikke funnet.

  – Det er det eneste jeg kommer på.

  Butikken skal heller ikke tilby mange slag av hver varetype.

  – Det er om å gjøre å få flest mulige varer inn, ikke sju av samme sort.

  Kunder fra hele Vestfold kommer ukentlig for å handle økologisk hos Thea. Også de som ikke er økofrelste finner veien. De kommer for å få opplevelsen Thea byr på.

  – De kan drikke kaffe i den skrukkete hagen vår.

  Ser helheten
  Målet er å konkurrere på pris med kjedebutikkene, og derfor må Thea Mørk Engelstad ha interiørvarer og andre varer som ikke går ut på dato hver uke, for at det skal være økonomisk forsvarlig.

  – Så mange kunder som jeg har hadde ikke kommet om vi bare hadde egg.

  Alt i interiøravdelingen skal ha en historie, utenom det å være en ting.

  – Jeg tror vi tar bedre vare på ting om gjenstandene har en verdi, innhold og historie.

  Thea tror hun har oppskriften for en god og forsvarlig drift i Fat og Fe.

  – Jeg er avhengig av helheten.

  TEKST OG FOTO BJØRN HARRY SCHØNHAUG

Tidligere utgivelser

Kan leses digitalt dersom du er abonnent. Bestill abonnement her